Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz kątnicy-brak leczenia uzupełniającego |
Ola Olka
Odpowiedzi: 54
Wyświetleń: 21982
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-01-08, 10:14 Temat: Guz kątnicy-brak leczenia uzupełniającego |
Izabella81 napisał/a: | Tato od trzech nocy na nią cierpi w nocy, szczególnie gdy kładzie się na boku. | Przy objawach zgagi - szczególnie w nocy pomaga spanie z większą poduszką pod głową. Taka pozycja zapobiega cofaniu się kwasu żołądkowego do przełyku. Spanie na "płasko" jest tu bardzo niekorzystne. Poza tym ostatni posiłek dwie godziny przed spaniem.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-21, 15:24 Temat: Guz kątnicy-brak leczenia uzupełniającego |
Izabella81 napisał/a: | na 27 lutego i właśnie dostałam telefon, że sprzęt zepsuty i termin przesunięto na 25 maja :( | Popytaj w innych ośrodkach czy nie dostaniecie wcześniej terminu na NFZ. To nieprawdopodobne proponować termin za 3 miesiące. To oni w sumie powinni was gdzieś indziej polecić.
Koszt tomografia miednicy małej to 200-300 zł. To nie koniec świata ale na ziemi nie leży. Izabella81 napisał/a: | Nie miał natomiast wykonywanego badania klatki piersiowej, gdy zapytałam pani onkolog odparła, że na to za wcześnie -że wykonuje się je raz do roku. | TK nie jest badaniem obojętnym dla organizmu, dlatego ich ilość należy ograniczyć do minimum i nie prześwietlaś się niepotrzebnie. Badaniem bezpiecznym jest rezonans - ale nie zawsze go można do badań płuc stosować np. nie nadaje się do oceny miąższu płuca z dużą ilością powietrza. Popytaj lekarza.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-20, 15:45 Temat: Guz kątnicy-brak leczenia uzupełniającego |
Izabella81 napisał/a: | cxy na podstawie wyniku tk , który zamieściłam kilka dni temu można domyślić się z czego ten swąd wynika? | Na mój rozum to tam nic takiego nie ma co by mogło na ten świąd jednoznacznie wskazywać - wątroba, trzustka ok, bilirubina w normie. Jest w obu badaniach troche podwyższona glukoza - czy tato nie ma problemów z cukrem? W cukrzycy jednym z objawów początkowych jest świąd skóry.
Inną możliwością jest podłoże psychiczne, tu mogą pomóc łagodne środki uspakajajóce.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-02-15, 13:50 Temat: Guz kątnicy-brak leczenia uzupełniającego |
Izabella81 witaj na forum.
Izabella81 napisał/a: | Pani onkolog nie zleciła tacie chemii uzupełniającej, ponieważ wszystkie węzły chłonne wycięte podczas operacji były czyste - było ich 24 | W sumie chemia uzupełniająca ma po zabiegu operacyjnym poprawić przeżycie chorych poprzez zniszczenie ewentualnie krążących w organizmie komórek nowotworowych. U taty przerzutów nie stwierdzono ani do węzłów chłonnych ani odległych. I widocznie pani onkolog stwierdziła że nie ma co niszczyć ? - nie wiem. . Izabella81 napisał/a: | Kolejne tk juz niebawem i oczywiście znów okres strachu i bezsennych nocy. | Niestety to tak jest - każda kontrola to nowy stres. Przeżywam to przy każdej kontroli mojego taty. Izabella81 napisał/a: | Czytałam, że podaje się ja do 8tyg po operacji. | U was operacja była 2015 czy tak? To już dawno po czasie.
Izabella81 napisał/a: | Chciałam zapytać cxy, oczywiście w sytuacji gdy okaże się, że nadal nie ma przerxutow, jest jeszcze możliwość podania chemii uzupełniającej? | Jeżeli nie ma przerzutów to w takim wypadku żaden lekarz nie poda chemii bo na co miałby ją podać? Poza tym chemia jest leczeniem agresywnym mającym wiele skutów ubocznych i nie stosuje się jej profilaktycznie. Izabella81 napisał/a: | Jeśli nie to może jest jakiś inny konwencjonalny sposób na zapobieganie przerxutom? | Nie znam takiego. Tak samo jak nie ma 100%-towej profilaktyki zabezpieczającej przed zachorowaniem na raka.
Wrzuć wyniki taty jak już bedziecie po kontroli.
Pozdrawiam serdecznie
.
[ Dodano: 2017-02-15, 14:01 ]
Jeżeli masz wątpliwości dotyczące słuszności postępowania to zawsze możesz to skonsultować z innym onkologiem, nawet sama (np prywatnie), przedstawiając sytuację i wyniki badań. |
|